Dersler

Bu derste çeşitli iletişim süreçleriyle birlikte iletişimin bir disiplin olarak ortaya çıkışı ve kapsamı betimlenecektir. İçsel, kişiler arası, kültürler arası iletişimin yanı sıra grup ve örgüt iletişiminin süreçleri ve işlevleri incelenecektir. Ardından kitle iletişimi ve medya üzerinde durulacak, bunu yaparken temel kavramsal modeller ve kuramlar aktarılacaktır. Medya kurumlarının yapısı ve işleyişi irdelendikten sonra gazete, dergi, televizyon, radyo, sinema ve internet gibi kitle iletişim araçları analiz edilecektir. İzleyici araştırmaları, medya ve toplum ilişkisi ders kapsamında ele alınacak konular arasındadır.

Zorunlu

Bu derste, akademik yaşama ve mesleki eğitime hazırlanırken öğrencilerin nesnel-eleştirel yazılı ve sözlü anlatımın temel kurallarını öğrenmeleri, bu konuda yerleşik uluslararası ilkeleri içselleştirmeleri amaçlanmıştır. Ders izlencesindeki çalışmalar bu asıl hedefe dönük olarak düzenlenmiştir. Akademik çalışmalarda uyulması beklenen genel yazılı ve sözlü anlatım kuralları yazma denemeleriyle pekiştirilmektedir.

Zorunlu

İçinde bulunduğumuz dijital çağda teknolojideki baş döndürücü gelişmeler, sanat, bilim ve teknolojinin iç içe geçmesine neden olur ve dijital teknolojilerin kullanımı yaşamın her alanını etkilediği gibi, kültürü de etkisi altına alır. Bu bağlamda, içinde var olduğu dönemin teknolojisinden beslenen kültürün ve sanatın, günümüzde dijital ya da yeni medya teknolojilerinin özelliklerini taşıması kaçınılmazdır. Bu dersin amacı, dijital kültürün  toplumsal ve iletişimsel pratiklerde neden olduğu dönüşümü sosyolojik bir perspektiften ele alarak açıklamaktır.

Bu derste medya ve demokrasi ilişkisi bağlamında Türkiye'de çeşitli medya teknolojilerinin gelişimi öğrencilere tanıtılacaktır. Basının gelişiminin ardındaki toplumsal, siyasi ve ekonomik dinamikler incelenecek ve televizyon ile radyonun Türkiye'ye girişine değinilecektir. Türkiye'deki çeşitli sosyo-politik olaylar karşısında medyanın sergilediği tavır, medya endüstrisinin özelleştirilmesi ve sansür de ders kapsamında irdelenecek konular arasında bulunuyor.

Zorunlu

Bugün medya, teknoloji ve toplum arasında gelişen ilişkinin tanımlanması zor ve karmaşık bir hal almıştır. Medyada yer alan haberler ya da paylaşımlara ilişkin deneyimler büyük ölçüde toplumun politik, ekonomik, maddi ve kültürel yapılandırmasına dayanmaktadır. Söz konusu bu yapılandırma aynı zamanda kendimiz, toplumumuz ve çevremizdeki dünya hakkındaki anlayışımızı da şekillendirmektedir. Medya kültürünün değişmesi ve gelişmesi, yeni teknolojilerin ortaya çıkması, yeni eğlence biçimleri, yeni siyasi tartışma alanları ve çevrimiçi ortamda yeni katılım ve emek modellerinin gelişimi, derin bir dönüşümler dizisini işaret etmektedir. Bu ders kapsamında sosyal, politik-ekonomik ve kültürel ilişkilerin yeni medya ile nasıl değiştiği incelenecektir. Yeni medyanın bireylerin günlük hayatlarına olan etkilerini, toplumun ve/veya bireylerin değişen ya da değiştirilen yaklaşımları ve bakış açılarını daha iyi anlamak için eleştirel bir gözle yeni medyanın hayatın ve toplumun farklı noktaları üzerindeki etkisi derinlikli sorularla tartışılacaktır.

Derste gazetecilik mesleği ile ilgili temel kavramlar tanımlanacak, öğrencilerin gazetecinin toplumsal konumunu ve güncel gazetecilik piyasasının ekonomi-politik koşullarını kavramasını sağlanacaktır. Ayrıca öğrencilerin haber toplama ve yazmaya dair temel süreçleri kavramaları ve uygulamalı olarak gerçekleştirmeleri hedeflenmiştir.

Zorunlu

Bu ders; araştırma tasarımının farklı aşamalarına dair bilgiler verme, medya araştırmalarına dair eleştirel bir perspektif oluşturma, araştırmanın prosedürel, etik, politik ve söylemsel boyutlarını uygulanmasını içerir.

Bu dersin amacı sosyal bilimler perspektifinden medyanın kuramsal temellerini sorgulamaktır. Medya kuramlarının gelişimi kitle iletişimine dair getirilen kuramların dört dönemi dahilinde ele alınacaktır; kitle toplumu kuramları, sınırlı etki görüşleri, eleştirel ve kültürel yaklaşımlar, anlam üretimine dair görüşler.

Zorunlu

Bu derste öğrencilerin sosyal medya çalışmaları bağlamında çeşitli kuramsal tartışmaları ve kavramları öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Ders ayrıca, sosyal medya ortamlarının toplumsal, kültürel ve bireysel etkilerini eleştirel biçimde değerlendirme ve örnek olaylar üzerinden analiz etme becerilerini kazandırmayı hedeflemektedir.

Zorunlu

Bu ders kapsamında öğrencilere halkla ilişkiler ve reklamcılık alanlarının temel tanımları ve ilkeleriyle birlikte, söz konusu alanlarda çalışan profesyonellerin rolleri ve sorumlulukları tanıtılır. Her iki alanın işleyişi analiz edildikten sonra derste bunlara ilişkin düzenlemeler, toplumsal etkileri, halkla ilişkiler ve reklam kampanyalarının stratejik planlama süreçleri irdelenir.

Zorunlu

Bu dersin amacı, film çalışmaları alanındaki gerekli temel bilgileri öğrenciye aktarmaktır. Ders temel olarak sinema tarihi ve film eleştirisini merkeze alan bir yaklaşımla yürütülecektir. Bu derste, filmin biçimsel ve anlatısal unsurlarını üzerinde durulacak, ayrıca ulusal ve uluslararası film çalışmaları bağlamında önemli filmleri, dönemleri ve yönetmenler ele alınacaktır.

Zorunlu

Bu derste temel terminolojisi, özet bir geçmişi, teknolojik gelişimi, temel teknik ve uygulamaları verilerek yayıncılığa genel bir giriş yapılır. Okumalar, tartışmalar, meslekten davetliler, kaydedilmiş yayınlarla birlikte derste alana ilişkin kuramsal ve pratik yaklaşımlar beraberce sunulur.

Zorunlu

Bu derste karşılaştırmalı biçimde uluslararası/küresel haber akışı ve medya sistemlerine odaklanılır. Medyanın modernleşmesini takip eden değişimler, küreselleşmenin ülkeler üzerindeki etkisi, giderek artan ithal ürünler karşısında yerli medya içeriğinin kültürel karakterini koruma gayretleri, başta internet olmak üzere yeni iletişim teknolojilerinin etkileri derste işlenen konular arasındadır.

Zorunlu

Bu derste medya etiğinin temel prensip ve kavramları anlatılmakta, etiğe ve medya etiğine ilişkin felsefi yaklaşım ve bakış açıları öğretilmektedir. Güncel etik meselelere ilişkin kamuoyunun biçimlendirilmesinde medyanın gücünü ve rolü anlatılmaktadır.

Bu derste öğrencilere multimedya hikâye anlatıcılığının temellerini tanıtılacaktır. Derste öğrencilerin ayrıca dijital içerik üretimindeki güncel ve gelişmekte olan eğilimler hakkında bilgilendirilmesi; bu doğrultuda metin, sabit ve hareketli görüntüler, ses, grafikler, mobil uygulamalar gibi gelişmekte olan dijital hikâye anlatıcılığı araçlarının kullanarak, dijital ortam için kendi özgün içeriklerini üretmeleri hedeflenmektedir.

Zorunlu

Bu derste enformasyon toplumu kavramına ilişkin bir girizgâhın ardından toplumsal ve ekonomik bağlam dahilinde medya-teknoloji ilişkisi incelenir. Medya teknoloji alanındaki güncel gelişmelerin değerlendirilmesiyle birlikte öğrencilere yeni medyaya ilişkin kuramsal yaklaşımlar anlatılır. Derste ayrıca etkileşim ve katılıma vurgu yapılarak medya-izleyici ilişkisinin değişen doğası irdelenir.

Zorunlu

Derste kitle iletişimiyle toplumsal hayat arasındaki karmaşık etkileşimin çok disiplinli bir yaklaşımla sorgulanması amaçlanmaktadır. Bireyler, aileler, cemaatler, şirketler, uluslar ve dünya sistemine vurgu yapılarak enformasyon akışının farklı yollarla toplumsal örgütlenmenin çeşitli katmanlarını biçimlendirip, bunlar tarafından biçimlendirilmesi ele alınır. Öğrenciler geleneksel yazılı basından, radyo-televizyona ve yeni enformasyon teknolojilerine kadar tüm kitle iletişim araçlarını eleştirel biçimde değerlendirirler.

Zorunlu

Bu derste Batı dünyası ve Türkiye'deki popüler kültür olgusu, kültürel çalışmalara ilişkin güncel tartışmalar eşliğinde eleştirel bir tarzda değerlendirilir. Derste ilk olarak yüksek kültür, kitle kültürü ve popüler kültür sınıflandırmasına dair tartışmalar irdelenir. Sonrasında popüler kültür ve medya metinlerinin çeşitli yönleri farklı kuramsal yaklaşımlar doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulur.

Zorunlu

Bu ders, araştırma türleri, etiği, araştırmada yeni medya araçlarının kullanılması, veri toplama yöntemleri ve veri analizi gibi hususları içermektedir.

Derste film prodüksiyonunun temel bilgisi verilecek ve sonrasında pratik çalışmalara geçilecektir.  Öğrenciler film yapımının farklı aşamaları üzerinde yoğunlaşacak ve özgün projeler üreterek bir film üretecektir. Ders kapsamında hem film tarihinin başlıca filmlerini hem de öğrencilerin çalışmaları analiz edilecek ve tartışılacaktır.

Zorunlu

Alternatif medyanın kuramsal olarak ele alınıp tartışılacağı derste, anaakım medya üretiminin dışında alternatif medyanın tarihten günümüze gelişimi ve dönüşümü üzerinde durulacaktır. Yeni medyaların ortaya çıkışıyla birlikte yeni alternatif medyaların günümüzde medya, toplum ve siyaset alanları üzerine etkisi incelenecektir.

Zorunlu

Öğrencinin medya araştırmaları alanında eleştirel araştırma planlama ve uygulama birikim ve yeteneğinin uygulama alanında kullanımı hedeflenmektedir. Öğrencilerin bu ders proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını sunma konusunda geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu ders siyasete dair temel kavramları ve idare ile siyasetin farkının anlaşılmasını içermektedir. Ayrıca Türkiye’de güncel olarak devlet ve sivil toplumun işleyişi de ders kapsamında ele alınmaktadır.

Seçimlik

Bu ders cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının yenide düşünülmesini, feminizm olgusunu ve feminist medya çalışmalarını içermektedir. Ayrıca medya metinlerinin toplumsal cinsiyet olgusu çerçevesinden analizi de dersin kağsamındadır.

Seçimlik

İçinde bulunduğumuz Yeni Medya Çağı ya da Dijital Çağ’da teknolojideki baş döndürücü gelişmeler, sanat, bilim ve teknolojinin iç içe geçmesine neden olur ve dijital teknolojilerin kullanımı yaşamın her alanını etkilediği gibi, sanatı da derinden etkiler. Bu bağlamda, içinde

var olduğu dönemin teknolojisinden beslenen sanatın, günümüzde dijital ya da yeni medya teknolojilerinin özelliklerini taşıması ve hatta bu kavramlarla isimlendirilmesi kaçınılmazdır.

Bu dersin amacı dijitalliği hem bir ortam olarak kullanan hem de bir dil olarak kullanan farklı sanat pratiklerini anlamaktır. Bu bağlamda, günümüz dijital sanatlarının özellikleri tartışılacak, sanal gerçeklik, tele-mevcudiyet, artırılmış gerçeklik uygulamaları incelenecektir. Ayrıca son yıllarda içinde bulunduğumuz pandemi döneminde sanatın dijital ortamda edindiği yeni sunuş biçimleri tartışılacaktır.

Seçimlik

Derste araştırmacı gazetecilikle ilgili kuramsal tartışmalara değinilmekle birlikte esasen uygulamalı olarak işlenecektir. Bu pratiğin aşamalı inşası örnekler üzerinden tartışılacak ve özellikle masaüstü araştırma olarak nitelendirebileceğimiz bir araştırma metodu için gerekli çevrimiçi araç ve gereçler öğretilecektir.

Seçimlik

Bu ders TV yapımcılığının genel kuralları, yapıma ilişkin teknik konular ve yapımcının görev ve sorumluluklarının neler olduğunu kapsamaktadır. Bir TV programının planlanarak gerçekleştirilebilmesini içermektedir.

Seçimlik

Ders kapsamında öğrencilere dijital içerik üretiminin planlanması, üretilmesi ve dağıtımı aşamalarında dikkat edilmesi gereken temel kurallar anlatılacak, farklı mecralar için yapılan üretimin farklılıkları örnekler üzerinde tartışılacaktır. Öğrencilerin üretilen dijital içeriklerin etkinliğini ölçebilmesi için gerekli araç ve yöntemler de tanıtılacaktır.

Seçimlik

Dersi alan öğrencilerin veri gazeteciliğinin temel aşamalarını oluşturan veri toplama, temizleme, analiz etme, görselleştirme, doğrulama ve hikâyeleştirme süreçlerini anlayıp uygulayabilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilere açık verinin gazetecilik ve demokrasi açısından taşıdığı önemin kavratılması, açık verinin bir hak olarak benimsetilmesi ve toplumda veri gazetecilerine düşen rolün de eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi de dersin amaçları arasındadır.

Seçimlik

Dersi alan öğrenciler, profesyonel gazetecilik kültürüne dair medya çalışmaları alanında hangi tartışmaların sürmekte olduğunu hem teorik tartışmalar hem de bu teorik tartışmalara karşılık gelen dünya sinemasından örneklerle göreceklerdir. Derste izlenecek filmlerle öğrenciler, profesyonel meslek kodlarının gelişimi ve toplumdaki yansımalarını, medya endüstrisinin güncel durumu ile ilişkili olarak kavrayacak ve gazetecilik kültürünü tarihselliği içinde değerlendirebilecektir. Popüler sinemada sıklıkla karşımıza çıkan gazetecilerin birer kahramanı ya da tersine hain olarak resmedildiği filmlerin ötesinde dünya sineması ve bağımsız yapımlardan örneklerle öğrenciler çok daha çeşitli bir gazetecilik ve gazeteci portresiyle karşılaşacaklar ve bu vesileyle gazetecilik kültürüne ilişkin küresel ve eleştirel bir anlayış geliştirebileceklerdir.    

Seçimlik

Bu derste dijital içerik üretimine dair temel kavram ve ilkeler tanıtılır, dijital içerik ile dijital pazarlamanın ilişkisi açıklanır, dijital içerik üretiminin planlanma, üretim ve dağıtım aşamalarına dair bilgi verilir.

Seçimlik